5 Kasım 2015 Perşembe

Psikolojik Sağlığınız İçin 9 İpucu

Her geçen gün hastanelerin psikiyatri servislerinin önünde ki kuyruk biraz daha artıyor. Her gün biraz daha psikolojik sağlığımızı kaybediyoruz. Bunun nedenlerinin başında dünyanın sürekli gelişmesi ve bu gelişmelere ayak uydurmanın zorlukları geliyor. Psikolojik açıdan sağlıklı olmadığımız sürece de bu zorlukların altından kalkmak bir kat daha zorlaşıyor. Bu yazımda psikolojik sağlığımızı kaybetmemek için neler yapabileceğimizden bahsedeceğim. Size bunları maddeler halinde sunacağım.


1-Spor Yapın


Spor yapmanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu hepimiz biliriz. Aynı zamanda psikolojik sağlığımız açısından da büyük faydaları vardır. Yapılan araştırmalara göre spor yapan kişilerin özgüvenlerinin yüksek olduğu, liderlik becerilerinin geliştiği, depresyon ve stres durumlarına az rastlandığı sonuçları ortaya çıkmıştır. Biraz rahatlamak için, kafamızda ki düşüncelerden biraz olsun uzaklaşabilmek için spor yapmamız çok önemlidir. Günlük 1 saatlik koşu bir antidepresan daha iyi gelebilmektedir. Size tavsiyem koşun. Bunu yazarken aklıma forrest gump geldi. Run forrest run. Neyse uzatmayalım Ulu önderin de dediği gibi "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur."

2-Sakinleştirici Müzikler Dinleyin


Sokrates "bilgi ruhun gıdasıdır" demesine rağmen ülkemize değişime uğrayarak gelmiştir. Müzik ruhun gıdasıdır halini almıştır. Ne güzelde olmuştur. İçinde müzik olmayan bir yaşam düşünülemez. Yapılan araştırmalarda dinlediğimiz müziklerin psikolojimizi etkilediği ortaya çıkmıştır. Sabah hüzünlü parçalar dinleyerek güne başlayan kişilerin gün boyu hüzünlü tavırlar sergiledikleri tam tersine hareketli müzikler dinleyenlerin de çevrelerine pozitif enerji yaydıkları görülmüştür. Özellikle sakinleştiri müzikler dinlemek psikolojik sağlığımız için önemlidir. Günün yorgunluğunu atıp biraz beynimizi dinlendirmek için mükemmel bir seçim olacaktır.

3- Büyük Hedefler, Küçük Adımlar


Hedefleriniz büyük olsun tabi bu ütopik de olmasın orta yol her zaman iyidir. Yapabileceklerinizin biraz fazlası her zaman sizi motive edecektir. Ancak büyük hedeflerimizi gerçekleştirmemiz yıllar alabilir bu yüzden asıl hedefinizin yanına sizi o hedefe ulaştıracak küçük hedefler ekleyin. Mesela asıl hedefiniz kitap yazmaksa bu haftaki küçük hedefiniz kitabın ön sözünü yazmak olsun. Böylelikle başarma duygusunun verdiği hazzı iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Büyük hedefe giderken motivasyonumuz artacaktır.

4- Kendinizi Ödüllendirin


Az önce bahsettiğimiz küçük hedeflerimizi başardığımızda kendimizi ödüllendirmeliyiz. Bu bizi hayat maratonunda hem motive edecektir hemde biraz olsun nefes aldıracaktır. Psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olacaktır. Örneğin bu hafta şunu yaparsam sinemaya gideceğim demek sizin için büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır. Sosyal hayattan kopmamanızı sağlamasıda cabası. "Aferin Yunus başardın!" diyebilmek bile bir ödüldür. Kendimize olan saygımızın yükselmesine ve hayata tutunmamıza çok büyük etkisi vardır. Kendinize küçük süprizler hazırlayın :)

5- İşlerinizi Ertelemeyin


Ne yazık ki toplumumuz son güne bırakmayı çok sever. Yumurta kapıya dayanmadan işlerimizi bir türlü yapmayız. O son gün geldiğinde ise büyük bir stres ile baş başa kalırız buda psikoloji olarak bizi çok yorar ve ortaya baştan savma ürünler çıkar. Bu durum kendimize olan güvenimizin düşmesine neden olur. Tüm bunları yaşamamak stres altına girmemek için işlerimizi zamanında yapmalıyız. İşlerimizi zamanında yapmak ortaya güzel ürünler koymamıza olanak tanır ve kendimize olan saygımız artar. Bunu nasıl yapacağım diyorsanız size bir reçete yazayım. Küçük hedefler. Yukarıda değindiğimiz küçük hedefler aynı zamanda sizin zamanı etkili kullanmanıza yardımcı olacaktır. Kendinize günlük hedefler koyarak zamanı doğru ve etkili kullanmayı öğrenebilirsiniz. Bir süre sonra bu durum alışkanlık haline gelecektir. Yarın sınav var, yarın proje sunacağım ben ne yapacağım hiç çalışmadım gibi yakınmalarınız eksilecektir.

6- Hobiler Edinin


Hayat maratonundan uzaklaşıp bir şeylerle uğraşmak sizi rahatlatacaktır. Hobiler edinmek sizin kurtarıcınız olabilir. Hayatınıza farklı renkler katmak her zaman iyidir. Dans, müzik, spor, el sanatları gibi ilgi duyduğunuz bir alanda haftasonlarınızı değerlendirebilirsiniz. 

7- Uyku Düzeninizi Oturtun


Normal bir bireyin günde 6-7 saat uyuması en doğru olanıdır. Fazla veya az uyku fizyolojik ve psikolojik sıkıntıları da beraberinde getirir. Çok fazla veya çok az uyuyan bireylerin yaşam sürelerinin azaldığı ve erken yaşlandıkları yapılan araştırmalarda görülmüştür. 4 saatten az uyuyan bireylerin zeka, hafıza gibi yetilerinde azalma olduğu da söylenmektedir. Güne mutlu ve dinç başlayabilmemiz için 6-7 saatlik güzel bir uyku uyumamız şarttır. Ne azı ne fazlası faydalıdır. Yeterli uyuyan bir birey gün boyu zindedir ve psikolojik olarak da sağlıklı bir bireydir. Fazla uykunun bizi depresyona doğru sürükleyeceğini de unutmayalım. Hayatı kaçırmayın!

8- Doğa ile İç içe Olun


Hafta sonlarını Avm'lerde geçirmek yerine ailenizi alıp doğanın içlerinde yolculuk yapmak çok daha iyi olacaktır. Hem rahatlayacak, dinçleşecek hemde doğal motivasyon kazanacaksınız. Bütün olumsuz düşüncelerinizi atabileceğiniz eşsiz bir nimettir doğa. Çıkın biraz şöyle şehirden gidin ormanlık bir alana izleyin o eşsiz güzelliği. Sinirliyseniz bağırın sesiniz çıktığı kadar. Emin olun rahatlayacaksınız. Kendinizi doğayla ödüllendirebilirsiniz. Bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.

9- Sevdiklerinize Vakit Ayırın


En büyük destekçileriniz onlar sizin. Aileniz, dostlarınız, sevdikleriniz. Vakit ayırın onlara. Çocuğunuzun, eşinizin, arkadaşınızın yüzünde ki gülümsemeyi görün. Emin olun sizi mutlu edecek en güzel şeylerin başında başkalarını mutlu etmek gelir.

Bu ipuçlarını hayatınıza uygulayın. Çoğu şeyin değiştiğine şahit olacaksınız. 

Sürçü lisan ettiysek affola...

2 yorum: